Alerte globale. 2011 (7) - CRIZA SOCIETATII ELENE

Alerte globale. 2011 (7)

CRIZA SOCIETĂŢII ELENE

Manifestări de stradă violente, greve generale săptămânale, respingerea planului de austeritate de către majoritatea populaţiei, scăderea accentuată a nivelului de trai, introducerea moţiunii de cenzură de către opoziţie au creat haos, o anumită stare de instabilitate socială, economică şi politică, pe fondul fluturării sceptrului falimentului ţării. De la Platon la Papandreou, actualul prim ministru, Grecia a parcurs mai bine de două milenii, plasându-se astăzi,intr-o situaţie inversă celebrei sintagme: extaz şi agonie. Rămasă în sfera de influenţă occidentală la sfârşitul celui de al doilea război mondial, Grecia s-a confruntat cu o multitudine de probleme de ordin social, politic şi economic. Mişcările de stânga şi extrema au fost active şi uneori imprevizibile în acţiuni, a intervenit dictatura coloneilor de la mijlocul anilor ’70, iar criza din Cipru şi separaţia acesteia in doua entităţi diferite nu a soluţionat diferendul cu Turcia. etc. Grecia a fost prima ţară ortodoxă admisă in NATO şi UE. Există în mentalul colectiv un puternic sentiment antioccindental şi antiamerican, consecinţă a numeroaselor frustrări şi incidente acumulate de-a lungul istoriei.

Turismul, sectorul serviciilor, dezvoltarea sectorului bancar autohton şi a unor sectoare industriale, alături de puternicul lobby de care dispune pe plan extern au asigurat o prosperitate vizibilă şi respectarea unui contract social ce asigura nevoile unei stabilităţi interne şi o bună relaţionare externă în zona Mediteranei.

Informaţiile privind posibilul faliment al ţării s-au multiplicat odată cu recesiunea şi criza mondială. Grecia, alături de Portugalia şi Irlanda se aflau în zona unei expuneri maxime. Infuzia iniţială de 110 miliarde de euro acordată de importante instituţii bancare şi financiare europene şi americane era doar un colac de salvare ce nu putea împiedica scufundarea Titanicului grecesc. U.E. s-a mobilizat din nou, dar principalele contributoare (Germania, Franţa şi Marea Britanie) au avut puncte de vedere diferite de la nonintervenţie pană la stabilirea tipului acesteia, modalităţilor de intervenţie şi asumarea responsabilităţilor. În jocul disputelor a intervenit şi BCE care nu doreşte o restructurare a datoriei elene ce ar implica şi creditori autohtoni sau externi privaţi. SUA şi-a exprimat nemulţumirea privind gestionarea necorespunzătoare de către UE a problemei datoriei suverane. Analiştii, în evaluările lor, au atras atenţia asupra vulnerabilităţii finanţelor publice şi ale sistemului bancar. Zona euro este ameninţată direct. Falimentul ipotetic al Greciei ar activa principiul domino-ului.

Planul de austeritate  adoptat de guvernul grec va fi dublat de un nou împrumut record de 110 miliarde euro. Cu certitudine grecii au trăit mulţi ani peste posibilităţile oferite de bugetul ţării lor. Sunt multe necunoscute care împiedică o evaluare obiectivă a cauzelor ce au generat această situaţie. Presa aduce în discuţie şi elemente de corupţie, raportări false, birocraţia UE etc.

În spatele uşilor închise se poartă un război surd ,dur intre dolar, ce se simte ameninţat în supremaţia sa, de moneda euro. Să ne imaginăm o situaţie ipotetică prin raportare la deficitul balanţei comerciale a SUA şi la imensa sa datorie publică. De la  1.01.2012 in proporţie de 30%, petrolul şi alte materii prime vor fi tranzacţionate în euro sau  prin intermediul unui coş de monede naţionale în care ar întra şi moneda euro. Vor mai trece ani pană când U.E. va acţiona ca o entitate unitară şi nu ca o sumă de entităţi oarecum dispersate. Nimeni nu are interesul, inclusiv SUA, ca moneda euro să dispară. Jocul financiar mondial este ceva mai subtil. Menţinem euro la nivelul supravieţuirii! Să subliniem jocul la dublu, vizibil, transatlantic şi proeuropean al Marii Britanii. În cazul unui eşec, Germania şi Franţa vor fi ţările europene cele mai afectate.

Se pot invoca  o serie de întrebări la care nu avem răspunsuri. Cum a fost posibil ca ani de zile finanţele lumii să nu sesizeze starea reală a economiei greceşti? Ce credibilitate mai au agenţiile de rating de sorginte anglo-saxonă? Curiozitatea noastră se va estompa pe măsură ce timpul va aduce în planul analizei noi probleme.

Cu certitudine Grecia se află într-un impas major. Va avea nevoie de mulţi ani pentru a intra într-o stare de normalitate. Problemele financiare ale Greciei se exportă in zona euro, iar prin efectul de bumerang asupra economiei globale.