Alerte globale. 2011 (6) - BACTERIA E. coli

Alerte globale. 2011 (6)

BACTERIA E.coli

O nouă bacterie ucigaşă, sau cel puţin presupus ucigaşă, ameninţă sănătatea publică a unor ţări din Europa, aparţinând sau nu UE. Semnale similare au fost consemnate şi în SUA sau  Tailanda. Focarul infecţiei a fost consemnat iniţial în Germania, iar purtătorul fizic a fost considerat… banalul castravete importat din Spania. A început o adevărată isterie privind importurile/exporturile de legume şi fructe, în spaţiul UE, dar şi în alte zone ale lumii. Piaţa  s-a blocat, apare spectrul şomajului, pierderile se ridică la sute de milioane de euro pe zi. Vectorul multiplicării acestei bacterii este o tulpină extrem de rară. Nu se cunoaşte mecanismul care a produs mutaţia genetică, ceea ce permite bacteriei o extrem de ridicată rezistenţă la antibiotice. Au apărut primele victime, majoritatea în Germania. Rusia a intrat şi ea în alertă, stopând toate importurile de legume din UE. Dacă problemele nu vor fi clarificate de către specialişti şi nu se vor identifica tratamente medicale adecvate, exista riscuri sporite de perturbare în alimentația populaţiei, ridicarea nivelului de panică a populaţiei, creşterea  pierderilor financiare. UE se gândeşte să acorde ajutoare financiare agricultorilor. Între timp, s-a infirmat că bacteria îşi are sursa de transmisie în castravetele spaniol. Răul a fost făcut, iar Germania a recunoscut în ultimele zile că a găsit pe teritoriul său o fermă în care s-a găsit bacteria E.coli.

Specialiştii au ezitat iniţial să facă precizările necesare, în lipsa unor certitudini știinţifice. Media invocă noi locaţii de pe glob în care au fost depistate focare de infecţie cu bacteria E.coli. Evenimentele sunt în derulare, cu tendinţe de amplificare. Teoria conspiraţiei alimentează ipoteza că noua tulpină a bacteriei E. coli a fost realizată în laborator. Să nu neglijăm nici avertizările unor organisme internaţionale avizate  privind o iminentă criză alimentară în următorii ani.