Alerte globale. 2011 (4) - OPERAŢIUNEA BIN LADEN

Alerte globale. 2011 (4)

OPERATIUNEA BIN LADEN

După atentatele de la 11.09.2001 capturarea lui Bin Laden a devenit o prioritate importantă a autorităţilor americane. La aproape zece ani, de la acele evenimente tragice printr-o operaţiune atent pregătită, executată fără reproş, s-a reuşit uciderea lui Bin Laden într-o locuinţă privată din Pakistan./ A se vedea http://www.asociatia-zamolxe.ro/node/789   Acţiunea ca atare s-a înscris într-un efort major al SUA de a combate la nivel global terorismul de sorginte islamică, cu eforturi financiare şi umane imense. În acelaşi context, media internaţională a scos în evidenţă înalta tehnologie militară pusă la dispoziţia trupelor speciale aparţinând de Navy Seal. Autorităţile guvernamentale şi militare americane au putut urmări în timp real  operaţiunea ca atare. Prin confiscarea a numeroase documente scrise şi hard-uri din reşedinţa lui Bin Laden se intră  intr-o nouă fază a războiului antiterorist promovat de Al Qaida . Efectele vor fi vizibile pe termen mediu şi lung.          Bin Laden nu putea părăsi istoria printr-o moarte naturală , dispărând  pur şi simplu în neant. S-ar fi alimentat noi teorii ale conspiraţiilor. Cea mai cunoscută susţine că Bin Laden era mort de câţiva ani, SUA cunoscând acest lucru. Operaţiunea de capturare/ucidere a lui Bin Laden a avut un impact mediatic la nivel global, generând şi numeroase dispute şi controverse de ordin politic, strategic, de drept internaţional atât în interiorul SUA, dar şi în relaţiile acesteia cu parteneri externi, în special Pakistan. Între timp, Hillary Clinton, Secretarul Departamentului se Stat al SUA, a vizitat Islamabad-ul.