Alerte globale. 2011 (2) - CUTREMURUL DIN JAPONIA

Alerte globale. 2011 (2)

CUTREMURUL DIN  JAPONIA

Cutremurul de aproape nouă grade pe scara Richter din Japonia, urmat de un tsunami devastator a afectat  grav numeroase centre urbane şi rurale, infrastructura şi centrala nucleară de la Fukushima. Iniţial, efectele catastrofei naturale au fost minimalizate. Avem câteva zeci de mii de victime şi dispăruţi. Efectele dezastrului nuclear  de la Fukushima sunt similare celor de la Cernobîl. Japonezii au dat dovadă de solidaritate şi sacrificii. Intervenţiile în teren au fost limitate de gravitatea evenimentelor naturale. Primele estimări indică pierderi de  aproximativ 550-600 miliarde dolari. Revenirea economică şi recuperarea pierderilor va fi posibilă în următorii 3-5 ani. Teoriile conspiraţiei se referă la tehnologia HAARP şi la existenţa sub locaţia actuală a centralei de la Fukushima a altei centrale nucleare, capabilă  să realizeze material necesar producerii bombelor atomice. Din perspectivă geostrategică catastrofa produsă de cutremur şi valul uriaş ce a urmat se află în proximitatea unei zone de maximă importanţă: Peninsula:  Kamceatka-Stramtoarea Bering-Alaska.