Alerte globale. 2011 (1) - Mişcările sociale din Africa de Nord şi Orientul Apropiat

Alerte globale. 2011 (1)

Mişcările sociale din Africa de Nord şi Orientul Apropiat

Mişcările sociale violente ale populaţiilor din Nord-ul Africii şi din unele ţări din zona Orientului Apropiat, de la începutul anului 2011,  au reprezentat primul eveniment de referinţă. Solicitările maselor de nemulţumiţi au avut conotaţii plurivalente. Acestea au fost de ordin politic, economic, social, de respectare a drepturilor omului, pe fondul consemnării a numeroase acte de corupţie la nivel înalt. În paralel, în alt plan, au existat interese geostrategice de ordin global / zona Canalului de Suez/ şi zonal/ Marea Mediterană/ Armata şi serviciile secrete au interpretat roluri diferite în aceste ţări. ( A se vedea http://www.asociatia-zamolxe.ro/node/788 ) . În unele ţări /Tunisia, Egipt, Yemen/ s-a reuşit prin  presiunea maselor plecarea de la putere a şefilor de stat / Ben Ali, Mubarack,  Ali Abdullah Saleh/, tranziţia către regimuri ceva mai democratice fiind garantată de eşalonul secund al fostelor puteri şi armată. În Maroc, Algeria, Iordania şi in prezent in Bahrain/aparent/ autorităţile par a gestiona problemele  acestor ţări. Continuă manifestările violente în Siria, cu numeroase victime umane. În Libia situaţia este tragică, desfăşurându-se un război civil între manifestanţii anti Gaddafi / parţial insurgenţi/, sprijiniţi de NATO şi trupele armate şi mercenarii rămaşi fideli dictatorului. Procesele sunt în derulare, în etape diferite, prin raportare la fiecare ţară. Elitele vechi sau cele noi, care deţin puterea în aceste  ţări promit măsuri ample de restructurare a sistemului politic şi democratizarea lor. Timpul va valida, sau dimpotrivă , aceste promisiuni. Teoriile conspiraţiilor au vizat: impunerea unei noi generaţii de lideri în această parte a lumii, înclinaţi să susţină reforme cel puţin minimale in spectrul politic şi social şi menţinerea unei atitudini prooccidentale necondiţionate;mişcările sociale din zonă pot reprezenta începutul unor mişcări similare la nivel global; controlul mai eficient al resurselor naturale din zonă, prin relaţionare la epuizarea acestora în următoarele decenii; geostrategia  Mediteranei nu permite noi actori sociali în zonă/ China,Rusia/.