FANTOMA LUI OSAMA BIN LADEN

Capturarea şi executarea online, transmisă pentru cei avizaţi din SUA, a reprezentat ştirea ce a bulversat agenţiile de presă şi opinia publică din mai toate ţările lumii. Este fără îndoială un succes remarcabil al Navy Seal, în cooperare cu toate celelalte servicii specializate ale guvernului american.

Abia „închis” subiectul, au apărut primele controverse, speculaţii şi elemente pentru noi teorii ale conspiraţiei. O astfel de abordare multidirecţională este utilă publicului şi permite o cale mai scurtă către aflarea adevărului, chiar dacă arhivele vor fi deschise în următorii 50 de ani.

Saudit bogat, educat în ţara sa natală şi Anglia, controversat om de afaceri, colaborator al CIA, luptător împotriva trupelor sovietice din Afganistan, terorist, fanatic religios, coordonator de facto al organizaţiei Al Qaeda, organizatorul atentatelor de la 11.09.2001 de la New York, filantrop şi susţinător al talibanilor, creatorul Internaţionalei Teroriste, traficant de droguri şi arme, familist cu numeroşi descendenţi, fugar abil, poliglot, părinte aspru etc. sunt câteva din ipostazele în care a fost prezentat şi cunoscut teroristul numărul unu al lumii. În ultimii 10 ani a reprezentat întruchiparea absolută a răului din perspectiva SUA, a Occidentului şi a altor ţări. Elementele prezentate se află probabil la baza întocmirii profilului psihologic necesar, aşa cum se procedează în astfel de situaţii. Avem nevoie de o echipă de psihologi pentru a înţelege cum pot fi înglobate într-o singură personalitate, atâtea interfeţe ale comportamentului său.

În egală măsură, Osama Bin Laden a creat şi susţinut financiar cea mai importantă structură internaţională cu caracter terorist. A avut zeci de mii de adepţi şi soldaţi ,care, în numele jihadului islamic au realizat alte mii de acte teroriste pe câmpurile de război sau în diverse zone ale globului. Într-o bună parte a lumii arabe ,de la omul simplu până la elită, el este perceput ca un martir.

Dispariţia oficială a lui Bin Laden va reprezenta un punct de cotitură în războiul împotriva terorismului islamic?

Pentru SUA, cu certitudine răspunsul este afirmativ. Ca imagine şi reparaţie morală ,pentru victimele de la 11.09.2001, este o perspectivă palpabilă. Obiectivul imediat va fi destructurarea totală a acestei organizaţii.

Pentru mişcarea teroristă (celulele Al Qaeda) care coordonează activităţile teroriste în teren impactul va putea fi vizibil în timp. Este dificil să facem pe moment predicţii din acest punct de vedere, la modul în care vor evolua evenimentele pe teatrele de război din Irak şi Afganistan. Media internaţională a prezentat în ultimele zile ameninţări directe, cu noi atentate în diverse ţări.Documentele confiscate la reşedinţa lui Bin Laden confirma aceste ipoteze.

Pentru Iran consecintele pot fi dramatice. I s-a retezat cea mai reprezentativă falangă teroristă din exterior.

Confiscarea de către trupele de comandă a unor computere si hard-uri, a altor documente va crea destule insomnii pentru o parte a elitei militare şi civile din Pakistan, pentru finanţatorii discreţi ai acestei mişcări teroriste, pentru structura invizibilă şi de comunicare a reţelei, pentru membrii sau simpatizanţii importanţi din diverse ţări ale lumii. Putem avea surprize de proporţii!!

Osama Bin Laden a avut în ultimii 20 de ani, dar mai ales după anul 2001 apariţii meteorice în media sau pe internet, a fost ca o fantomă care a locuit în Sudan, Yemen, Anganistan, Pakistan …

Cu resurse financiare şi umane importante, SUA a căutat o himeră, care pur şi simplu nu vroia ataşarea materiei pentru a i se descoperii chipul şi locaţia. Aceeaşi ţară a purtat un permanent război neconvenţional, extrem de costisitor în lupta cu un adversar invizibil ce a schimbat din temelii paradigma conceptului de terorism internaţional.Lupta impotriva terorismul islamic a înlocuit retorica războiului rece şi a permis SUA să-şi aşeze baze militare oriunde în lume, realizând în acelaşi context coaliţii inimaginabile cu ani în urmă.

Dacă Internaţionala Teroristă va cunoaşte o moarte lentă atunci avem certitudinea unui efort care a meritat atâtea sacrificii. În orice situaţie, Irakul şi Afganistanul au trecut în alte zone de influenţă. Lupta împotriva terorismului islamic a reprezentat forma directă a intervenţiei. Fondul problemei este de nuanţă geostrategică.

Cum ar fi evoluat politica lumii fără Osama Bin Laden şi Al Qaeda?

Media susţine că Osama Bin Laden făcea dialize frecvente. Ce reacţie am fi avut dacă  aflam că acesta a murit, fiind bolnav, într-o casă oarecare din Pakistan?